Golden State

SANTA CRUZ - SAN FRANCISCO

Matkaa Santa Cruzista San Franciscoon kertyi suurinpiirtein 100 kilometirä, ja viimeinen pätkämme Pacific Coast Highwayllä taittui noin kahdessa tunnissa. Maisemat olivat jälleen kerran upeita ja pysähdyimmekin muutamaan otteseen nappamaan kuvia ja vain nauttimaan. Roadtripin viimeisen kohteen lähestyessä hieman jopa harmitti, että maali häämötti jo niin lähellä. Kokemuksena tämä Tyyntämerta myötäilevä tie oli unohtumaton ja täysin ainutlaatuinen.



Olimme perillä hieman ennen auringonlaskua, joten ennen majoittumista ajoimme suoraan Golden Gate Bridgelle. Oli pakko ajaa tämä maailman kuvatuin silta heti kertaalleen päästä päähän ja pysähtyä sillan kummassakin päässä View Pointille fiilistelemään. 


Päätimme pitää autoa San Franciscossa vain ensimmäiset pari päivää, koska kaupungissa pärjää hienosti ilman autoa muutamaa paikkaa lukuunottamatta. Jälkikäteen arvioiden osuimme täysin oikeaan, ja olimme tyytyväisiä, että palautuimme auton silloin kuin palautimme. Majoituimme San Remo -nimiseen hotelliin Fishermans Warfin alueella, josta pääsi kävellen pääsääntöisesti melkein joka puolelle. Laiskuuden iskiessä turvauduimme Uberiin ja kertaalleen matkustimme keskustan Union Squarelle legendaarisella Cable Car:illa, joka lähti aivan hotellimme vierestä. Autolla kävimme vain ensimmäisenä aamuna uudelleen Golden Gatella ja vanhoilla hippialueilla, Haight-Ashburylla ja Castrossa.








Kaupunkina San Francisco oli Los Angelesiin verrattuna luonnollisesti hieman rauhallisempi ja meidän mielestämme myös kivempi. Jyrkät kadut ja kaunis infrastruktuuri vaunukiskoineen ovat ehkä sitä ominaisinta San Franciscoa. Parasta oli ehkä Haight-Ashburyn vanha hippikaupunginosa. Haight Streetillä oli paljon siistejä vintage- ja levykauppoja, ravintoloita sekä kirjavia rakennuksia. Seiniin oli maalattu vanhoja rokkareita ja hienoja psykedeelisiä maalauksia. Hipit ja anarkistit soittivat heti aamusta kadulla musiikkia iloiseen sävyyn oluet ja budisätkät kädessä, ja meno oli todella lungia! Castrossa sateenkaariliput liehuivat tässä vapaamielisyyden ja vaihtoehtoisuuden polttopisteessä.









Koe ainakin nämä San Franciscossa:

- Fisherman's wharf
Kiva satama-alue, jonka kruunasi hauska ja ilmainen Musée Mécanique, joka oli täynnä vanhoja 0,25 kolikoilla toimivia pelejä, huvitteluautomaatteja sekä elokuvia. Legendaarinen Pier 39 tarjoaa hyvää ruokaa, pieniä kauppoja sekä viihdettä.




- Alcatraz
Retki Alcatrazin entiseen vankilaan oli mahtava kokemus. Liput sai helposti netistä ja aluksen lähtöasema oli kävelymatkan päässä majoituksestamme. Paikanpäällä sai vankilaan tutustua rauhakseen hyvän audiotourin avustamana. Ehdoton suositus.





- Chinatown
Astu lohikäärmeportista sisään ja löydä itsesi idästä..




- Cable Car
Kolmelinjainen historiallinen kaapeliraitiotie -liikenne, jonka avulla pääsi hauskasti tutustumaan kaupunkiin.


- Mel's Drive In
Perinteinen amerikkalainen diner, josta löytyi esimerkiksi maistuvia pannukakkuja ja legendaarista mac'n'cheesea! Pitkä aamupala tuokio oli niin ikään worth.




Liikenne Kaliforniassa

Vietimme osavaltiossa siis yhteensä 15 päivää, joista meillä oli auto vuokralla 11 päivää. Ajettuja maileja kertyi noin 1000 ja jälkeenpäin voi sanoa, ettei ajaminen täällä sen kummempaa ole. Ruuhkat ovat toki aamuisin ja iltapäivällä varsinkin Los Angelesissa välillä jäätäviä, mutta ne purkautuvat suhteellisen hyvin ja autot liikkuvat jokaisella kaistalla, joten seisovassa jonossa tarvitsi harvoin kuluttaa aikaa. Freewayllä saattaa mennä 6-7 kaistaa yhteen suuntaan, mutta vilkku päälle ajoissa ja 90% varmuudella lähin takana ajava antaa tilaa kaistanvaihto tilanteessa. San Fransiscossa tästä prosenttimäärästä voi tosin ottaa muutaman kymmenyksen pois. Kaistoihin liittyen käytössä ovat myös niin kutsut carpool -kaistat, joita saa käyttää jos autossa on vähintään kaks henkilöä. Tämä kimppakyytien suosimiseksi ja kaistaa yksin käyttävälle henkilölle rapsahtaa satojen dollarien sakko. Punaisista valoista saa kääntyä oikealle, jos sitä ei ole erikseen liikennemerkillä kielletty. Tämä kun olisi Suomessakin, niin ai että. Homma sen suhteen toimii täällä hienosti. Toinen mainittava eroavaisuus löytyy stop-merkistä. Kaliforniassa nimittäin on yleensäkkin todella paljon stoppeja, mutta erikoisuutena löytyvät all-way, sekä four-way stopit. Näillä homma toimii siten, että stopille pysähdytään ja siitä lähdetään liikkeelle saapumisjärjestyksessä. Jälleen kerran kyseinen variaatio toimi erittäin mallikkaasti  Nopeusrajoitukset ovat suurinpiirtein samaa luokkaa kuin Suomessa, tosin maileiksi muutettuna. Parkkipaikan löytää aina viimeistään pienen haeskelun jälkeen, mutta varsinkin San Franciscossa parkkeeraaminen on todella kallista ja huomion arvoista on, että kaupungissa tehdään noin 30 000 automurtoa vuodessa. Los Angelesissa kannattaa suosia parkkihalleja edullisemman tuntihinnan perässä. Kaiken kaikkiaan auton vuokraaminen ja palauttaminen, sekä ajaminen Kaliforniassa olivat erittäin positiivinen kokemus ja sitä voi suositella lämpimästi kaikille asiaa harkitseville.

San Remo Hotel
Vanha ainutlaatuisesti sisustettu hotelli. Huoneet oli verhottu pitsillä, vanhoilla kuvilla sekä puisilla huonekaluilla. Aulassa oli tarjolla juotavaa ja pieniä herkkuja. Vessat & suihkut olivat yleisissä tiloissa, mutta ne olivat todella siistit ja viihtyisät. Suurin plussa oli mahtava sijainti aivan Fishermans Wharfin läheisyydessä. Myös Union Squarille, eli kaupungin keskustaan jaksoi kävellä tai vaihtoehtoisesti pystyi ottamaan Uberin tai hyppäämään Cable Carin matkaan. Täällä bungasimme mainiosti kuuden yön ajan. 76 e / yö

Hintoja:
- Parkkihalli hotellin läheltä 18 e / yö
- 2 x aamiainen Mel's Drive In 40 e
- Lippu Cable Car 7,20 e / hlö
- Lippu Alcatraz 36 e / hlö
- n. 3 milen Uber -matka 10,80 e

Vierailimme San Franciscossa 17.01.2020-22.01.2020

O&J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiljainen Hua Hin

500 miles

Hieno ja loputtoman hektinen Tokio