Oh... Cali?

Nyt kun Japani jäi taakse, jää myös koko Aasia tältä erää. Ollaan oltu noin 4,5 kuukautta reissussa, ja se on sisältänyt yhdeksän eri maata. Fiilikset ovat tietysti haikeat ja tiettyihin paikkoihin ja kokemuksiin matkan varrelta tekisi mieli palata samantien. Vaikka ollaan nähty todella paljon, on meille tuntemattomia seutuja Aasiassa vielä runsaasti, joten seikkailu sen suhteen jatkuu varmasti tulevaisuudessa. Olemme myös tutustuneet reissussa upeisiin ihmisiin ja pieni osa tästä kaikesta on ollut upeaa jakaa heidän kanssaan!

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että rinkat kulkevat auton peräluukussa ja seikkailu saa jatkoa Yhdysvaltojen (maa numero 10) länsirannikolla Kalifornian osavaltiossa. Ideana pieni roadtrip. Ennen tälle koko reppureissulle lähtöä kyseinen seikkailu oli vain kaukainen haave, mutta olimme olleet ehkä kuukauden reissussa, kun yhtenä iltana vain päätimme, että miksi ei. Homma oli tunnissa selvä lentoja ja muutamaa ensimmäistä majoitusta myöden. Nyt siitä on vajaa viisi kuukautta ja olemme kohteessa.

Matka etenee seuraavasti: Los Angeles > Monterey > Santa Cruz > San Fransisco. Losissa 6 päivää, tien päällä 3 päivää ja 2 yötä sekä lopuksi San Fransiscossa 6 päivää. Alla varmaan maailman kaunein tie, Pacific Coast Highway, tunnetaan myös California State Route 1. Meidän tapauksessa suuntaan north.

Tämän postauksen alkua kirjoittaessa ollaan itseasiassa Santa Cruzissa. Majoitutaan tälläisessä klassisessa amerikkalaisessa motellissa, joita näkee hyvin usein elokuvissa. Ja tää on hieman yllättäen todella mukava mesta! Joka tapauksessa, nyt ollaan noin puolivälissä roadtripiä ja on ollut aivan huikeeta. Pacific Coast Highway jo itsessään on uskomattoman kaunis ja välillä sitä ajaessa tuntuu, että toisella puolella tietä maailma loppuu ja toisella alkaa, kun kattoo vallitsevaa maisemaa. Lisäksi noin viikon Los Angelesissa kruunasi mahtava airbnb-majoitus ja -majoittaja! Ollaan tehty ja koettu ihan superpaljon kaikkea, päivä on alkanut aikaisin aamulla ja majoitukselle ollaan saavuttu vasta myöhään illalla.. ja tosiaan puolet vasta takana. Tästä syystä ajateltiin kirjoittaa tähän postaukseen matkan kulusta pääpiirteittäin, muuten tekstistä tulisi kirjan pituinen sommitelma. 

JAPANI (TOKIO) - USA (LOS ANGELES)

Lennettiin Tokiosta Etelä-Korean Souliin, ja sieltä Los Angelesiin. Aikaeroa USAn ja Japanin välille kertyy 17 tuntia ja lentoajat olivat yhteensä noin 16 tuntia, joten kun kone laskeutui LAX:n kentälle 8.1 kello 8.30, meillä alkoi tuo kahdeksas päivä ikäänkuin alusta. Ensimmäinen lento siis oli lähtenyt Tokiosta tuolla samalla päivämäärällä puolisen tuntia myöhemmin.  Perillä jet lag hieman koetteli, mutta siitäkin selvittiin lopulta suhteellisen helposti.

Vuokrasimme auton suoraan Los Angelesin lentokentältä, joten maahantulon ja rinkkojen noutamisen jälkeen hyppäsimme saapuvien lentojen pääovilta suoraan Aviksen bussiin, joka vei meidän vuokraustoimistolle. Olimme etukäteen vääntäneet Aviksen suomenkielisessä asiakaspalvelussa sopimuksen ja hinnat kuntoon, joten periaattessa saimme muodollisuuksien jälkeen virkailijalta avaimet suoraan käteen. Muutamaa vakuutusta hän tosin kovin vakuuttavasti meille yritti vielä autoon kaupata, mutta olimme etukäteen ottaneet selvää, mitä tarvitsemme ja mitä emme, näin ollen viittasimme ystävällisesti kintaalla tämän myyntimiehen yrityksille. Suosittelemme yllämainittua, jos on mielessä vuokrata auto Kaliforniasta. Ja kun joku kuitenkin miettii, käy suomalainen ajokortti Kaliforniassa sellaisenaan. Niin autovuokraamossa, kuin paikallisen Highway Patrolin kourassa.. Allekirjoittanut nimittäin kääntyi Santa Barbarassa risteyksestä vasemmalle väärään kellonaikaan, ja takana ajanut poliisi kyllä pysäytti ja huomautti asiasta, mutta lähinnä naureskeli suomalaiselle ajokortille ja poistui paikalta.

Viikko Los Angelesissa hurahti ohitse todella nopeasti, sillä tekemistä riitti joka päivä aamusta iltaan. Majoituksemme sijaitsi sopivan matkan päästä Hollywoodista ja muuallekin oli helppo suunnistaa iPhonen karttasovelluksen avulla, mikä esimerkiksi kertoo reaaliaikaisen ruuhkatilanteen yms. Skippasimmekin tämän takia kalliin navigaattorin vuokrauksen Avikselta ja panostimme hyvään nettiyhteyteen. T-mobile tarjosi kuukauden "unlimited everything" 50 dollarilla, kun pelkkä navigaattori Avikselta olisi lisännyt yli 100 dollaria autonvuokraan. Auto oli kyllä meidän mielestämme ihan ehdoton ja välillä tuntui, että parhaiten pääsi paikalliseen menoon mukaan, kun ajeli pitkin Losin katuja fiilistellen. Ainoa miinuspuoli oli se, että parkkeeraus on paikoitellen erittäin kallista, joten kannattaa yrittää ottaa etukäteen hieman selvää, mihin autonsa jättää. Los Angeles on todella suuri paikka, joten erittelimme hieman alueita ja tekemistä siellä.

Hollywood & Beverly Hills 

Parasta Hollywoodissa oli vanhan ajan elokuvamaailman humu! Kannattaa suunnata Holltwood Boulevardille, josta löytää mm. TCL Chinese Theater, Dolby Theater, julkkisten tähtiä katukivetyksessä sekä lukuisia kauppoja, ravintoloita ja museoita. Kävimme esimerkiksi The Hollywood Museumissa, jossa oli neljässä kerroksessa kaikkea elokuvamaailmaan liittyvää siistiä tietoa sekä aitoa rekvisiittaa elokuvien kuvauspaikoilta. Suositus myös jättimäiselle Amoeba Music -levykaupalle, josta löytyi vanhoja sekä uusia levyjä, julisteita ja muuta aiheeseen liittyvää.
Beverly Hillseillä oli hauska ajella ja katsella mäkien päällä komeilevia kartanoita. Lähellä sijaitseva Bel-Air huokuu niin ikään tähtiloistetta upeissa maisemissa. Pienellä googlauksella edellämainituilta alueilta löytää tunnettuja ja legendaarisia paikkoja helposti, mutta valtavat aidat ja kasvillisuus peittävät suoran näköyhteyden lähes poikkeuksetta.






Santa Monica & Venice Beach

Ah, kuin suoraan Grand Theft Autosta, tutut rannat Santa Monica ja Venice Beach olivat olleet meidän "must-see" -listalla jo kauan. Ennen varsinaiselle rantaboulevardille siirtymistä kannattaa käydä fiilistelemässä Californicationin miljöössä Canals on Venice Beachilla. Itse Venice Beach oli meidän mieleemme  Siellä oli rento tunnelma, kun vanhat hitit kaikuivat pitkin hippityylisiä kauppoja pursuavaa rantakatua  Varjopuolensa paikalta toki löytyy, siellä nimittäin bungaa paljon narkomaaneja ja esimerkiksi rannan yleisiä vessoja kannattaa välttää.. Silti paikka vetää puoleensa paljon turisteja sekä vapaamielistä jengiä nauttimaan aurinkoisista päivistä. Noin kolmen kilometrin rantakadun tallaamisen jälkeen saapuu Santa Monica Pieriin. Sieltä voi löytää maailmankuulun laiturille rakennetun huvipuiston. Mekin vietimme laiturilla hyvän tovin syöden pizzaa ja juoden coca-colaa amerikkalaisittain.












Topanga & Mulholland drive

Mulhollandin alue on todella kaunista ja etenkin Santa Monican vuoristossa kulkeva Mulholland Drive nimellä kulkeva tie teki mieli ajaa useampaan kertaan. Lisäksi Pacific Coast Highwaylta lähtevä Topanga Canyon boulevard kiemurtelee niin ikään Santa Monica Mountainsin upeissa ja jylhissä maisemissa. Matkan varrella tulee vastaan kylä, jossa on aikanaan ollut hippikommuneeja ja nykyään alue tunnetaan boheemista ilmapiiristä, joka houkuttelee varsinkin taiteenalan edustajia.





NHL & NBA pelit in Downtown LA

Los Angeles Kings vs Dallas Stars ja LA Clippers vs Cleveland Cavaliers, paikkana loppuunmyyty Staples Center. Molemmissa matseissa huikea meininki, ja etenkin ensimmäistä kertaa -kokemuksena todella hieno. Saimme liput internetin kautta suoraan puhelimeen paikallisen ticketmasterin kautta helposti, eikä hintakaan nyt niin järkyttävä ollut. Kannattaa toki huomioida, että kaupungin toisen koripallojoukkueen Los Angeles Lakersin matsiin liput olivat huomattavasti kalliimpia.






Universal Studios & Griffith Observatory

Lähellä kuuluisaa Hollywood -kylttiä sijaitsee ilmainen nähtävyys Griffith Observatory. Ihan lähistölle parkkeeraaminen maksaa jälleen sievoisen summan, mutta muistaaksemme pienen kävelymatkan päässä on ilmaisiakin parkkeja. Observatoriolta oli kattavat maisemat ympäri Los Angelesia! Sisältä löytyi erilaista tähtitieeteellistä materiaalia.
Universal Studios oli aivan mahtava kokemus. Siellä pääsi tutustumaan eri leffojen ja sarjojen kuvauspaikkoihin ja Studio Tourilla pääsi elämään elokuvien kohtauksia uudelleen. Alueella oli muitakin esityksiä, missä pääsi elokuvamaailman saloihin sisälle, sekä teemapuistoja ja huvipuistolaitteita. Varsinkin Harry Potter -maailma ja sen laitteet olivat suurenmoisia! Lippu oli tyyris, mutta joka dollarin arvoinen.








Spesiaalit

-Los Angelesissa Comptonin lähiöstä löytyy tutun näköinen katu...



-Notorious B.I.G ja drive-by 9.3.1997.



-Meksikolainen ruoka Losissa oli todella herkullista, suosittelemme kokeilemaan!

- Five Guys -hampurilaisketjun ruoat olivat maistuvia ja isot ranskalaiset.. olivat vähintäänkin valtavat :D



AirBnB Hillside retreat Los Angeles
Majoittajamme Alfie oli aivan huippupersoona! Hänen luonaan tunsimme olomme kotoisaksi, ja saimme olla koko ajan täysin rauhassa. Käytössä oli oman huoneemme lisäksi keittiö. Säästimmekin ison siivun rahaa kokkaamalla osan aterioista itse.  47,50 e / yö

Hintoja:
- Autovuokra Avikselta (Nissan Rogue) 11 päiväksi 330 e
- Gallona bensaa 3,24 e
- Lounas meksikolaisessa ravintolassa 7,20 e
- Lippu NHL -peliin 55 e / hlö
- Lippu NBA -peliin 40 e / hlö
- Lippu Universal Studios 100 e / hlö
- Lippu Hollywood Museum 13,50 e / hlö
- Parkki Hollywood Blvrd  16,20 e
- Parkki Universal Studios 27 e

O&J

Vierailimme Los Angelesissa 08.01.2020 - 15.01.2020

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiljainen Hua Hin

500 miles

Hieno ja loputtoman hektinen Tokio