Welcome to Cambodia

Yksi maailman hienoimmista ja vanhimmista temppelikaupungeista Angkor ja erityisesti siellä sijaitsevan Angkor Watin rauniot ovat jälleen niitä kohteita, jotka ehdottomasti haluamme nähdä. Näin ollen pienen harkinnan jälkeen buukkasimme lennot Kuala Lumpurista Kambodzan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. Järkeilimme edellä mainitun temppelikaupungin viimeiseksi vierailupaikaksi Kambodzassa. Noin 16 miljoonan asukkaan erittäin köyhässä maassa reitillä olivat ensin vuorossa punakhmerien aikaiset kuoleman kentät Phnom Penhin läheisyydessä ja eteläinen Sihanoukville sekä Koh Rongin saari.

Noin 40 vuotta sitten vallan kahvassa olivat kiinni punaiset khmerit, jotka toimeen panivat arviolta yli miljoonan kambodzalaisen hengen vaatineen kansanmurhan. Pääpiirteet ideologiassa olivat sen kaikista fiksuimman ja koulutetuimman kansanosan kylmä teloittaminen. Kaikki sosiaali- ja terveystoimeen kuuluva lakkautettiin ja käytännössä katsoen tuhottiin kuten esimerkiksi sairaalat, koulut, perinteet ja muut julkiset palvelut.

Lukuisten vaiheiden jälkeen maa on alkanut pikku hiljaa palautua, mutta varsinkin vanhempi sukupolvi kaupungin kaduilla muistaa painajaisen kuin eilisen. Lisäksi kaikki tämä on jollain tapaa edelleen läsnä, sillä hirveydet tulivat lopullisesti päätökseen arvioidusti vasta noin 2000-luvun taitteessa sekä osa ääriliikkeen johtajista elää edelleen vangittuina..

MALESIA - KAMBODZA ( PHNOM PENH )

Saavuimme kivuttomasti alle kahden tunnin lennon jälkeen Phnom Penhin lentokentälle. Nopeasti saimme tuktukin alle ja lähdimme suuntamaan kohti pääkaupungin keskustaa. "Welcome to Cambodia" naureskeli kuskimme, joka arvasi heti ensikättelyssä, että olemme suomalaisia. Syy selveni pian, sillä törmäsimme Phnom Penhin kaduilla useampaan suomalaiseen. Muutenkin länsimaalaisia, varsinkin vanhemman ikäpolven porukkaa tapasi kohteessa paljon. 10 dollaria maksanut paikallisen operaattorin traveller sim 14 päivän rajattomalla käytöllä takasi haahuiluun luksusta, nimittäin google mapsin toimivuuden ilman wifiä!

Sla Boutique Hostel oli erinomainen majapaikka. Se sijaitsi kävelymatkan päässä miltei kaikesta kiinnostavasta. Meidän huoneessa majoittui lisäksemme viisi ihmistä, eli vessaankaan ei tarvinnut jonottaa. Hostelli oli erittäin siisti, henkilökunta mukavaa ja alle parin dollarin aamupala hyvää.


Lähdimme ensitöiksemme etsimään mahtipointista Royal Palacea. Olimme ylittämässä katua palatsin lähellä, mutta matkamme evättiin. Katu oli suljettu ja poliiseja seisoskeli tien vieressä. Suuri joukko ihmisiä käveli iloisina ympärillämme, ja päätimme lähteä katsomaan mihin kaikki olivat matkalla. 


Seuraavalle kadulle sai jo kävellä, vaikka sen alussa oli myös partio. Tallasimme ihmispaljouden mukana pitkin katua, jota reunusti moni mukavan näköinen ravintola. Useampi turisti seuraili menoa ravintolan pöydän äärestä oluttuopin takaa. Pian meille selvisi, että kyseessä oli Water Festival, jonka tarkoituksena on juhlistaa sadekauden päätöstä. Saavuimme tapahtuman paraatipaikalle, joen rannalle, jonne oli pystytetty monenlaisia kojuja, musiikki pauhasi ja moni perhe istui nurmella piknikillä. Liityimme juhlintaan ja istahdimme seuraamaan joella tapahtuvia soutukisoja.




Royal Palace oli festivaalin vuoksi suljettuna pari päivää, mutta ei se meitä kauaa haitannut, oli ainutlaatuista päästä seuraamaan Water Festivalien menoa. Tutustuimme seuraavana päivänä kaupungin Central Markettiin. Toivoimme näkevämme siellä syötäviä hämähäkkejä, mutta niitä ei valitettavasti kohdattu. Muita pienempiä ötököitä ja kaikenlaista muuta syötävää ja ei-syötävää kyllä kojuista löytyi. Yhdessä sunnassa markettia reunusti ihanat kukkamyymälät.



Kaikessa karuudessaan kuitenkin se mielenkiintoisin vierailu kohdistui Choeung Ekin kuolemankentille ja Tuol Slengin vanhaan kouluun rakennettuun vankilaan. Choeung Ek sijaitsee noin 40 minuutin matkan päässä pääkaupungin keskustasta. Vankila taas itse pääkaupungissa. Hostellimme järjesti reissun, ja jaoimme kolmen tuktukin kulut seitsemän muun ihmisen kanssa, joten matkakulut olivat muutaman dollarin per lärvi ja tietysti toinen mokoma sisäänpääsyihin.

Choeung Ekissä fiilikset heti portilla liikkuvat jossain ahdistuksen ja järkytyksen välimaastossa. Toki olimme ennen vierailua hiukan tutustuneet maan historiaan, mutta silti, ihmiskohtalot täällä olivat sanoin kuvailemattoman järkyttäviä. Vankilasta, jossa myöhemmin vierailimme, kuljetettiin tänne noin 20 000 ihmistä vain ja ainoastaan teloitettavaksi.


Paikalla edelleen seisova killing tree muistuttaa esimerkiksi vauvojen kohtelusta; heitä paiskottiin pää edellä puuhun. Ja tämä oli vain yksi tyyleistä säästää ammuksia. Alueelta löytää runsaasti teloitettaville kuuluneita vaatteita, luunpalasia sekä hampaita ja joukkohautoja. Keskellä aluetta seisoo muistomerkki, Memorial Stupa, jonka lasejen takana tuhannet pääkallot muistuttavat veren tahrimasta lähihistoriasta.



Vanhaan kouluun tehty vankila, nykypäivänä Tuol Sleng Genocide Museum oli myös hyvin järkyttävä. Museossa pääsi vierailemaan luokkahuoneisiin, joissa vankeja pidettiin ja esillä oli uhrien kuvia sekä heihin käytettyjä kidutuskeinoja. Esimerkkinä oli nähtävillä piirros yhdestä kidutusmenetelmästä, missä vangin rintalasta avataan ja kehon sisään laitetaan hyönteisiä, skorpioneja tai käärme.



Osa luokkahuoneista oli muutettu tiilien ja väliseinien avulla muutaman neliön kopeiksi. Siellä voi tavata myös muutamia selviytyjiä, jotka esittelevät tarinansa ja lopuksi mukaan voi ostaa heidän elämästään kertovia kirjoja. Erään selviytyjän tarina meni lyhnnettynä jotenkin näin: Hänen vaimonsa tapettiin, ja hän joutui kantamaan vaimonsa tappajaa selässään. Hänet piestiin verille ja haavoihin kaadettiin suolavettä. Hän riutui pitkiä aikoja pienessä huoneessa 40 muun vangin kanssa. Tuntui äärettömän pahalta katsella heikkoa vanhusta, joka oli joutunut kokemaan tuon kaiken. 


Ja näitä paikkoja oli Kambodzassa useita. Sairasta.

Tiivistetysti, Phnom Penh oli mielenkiintoinen kohde, jossa tekemistä riittää muutamaksi päiväksi. Vierailun arvoisimmat paikat siellä on edellämainitut kuoleman kentät ja museo. Alkoholi ja ruoka on halpaa, alle dollarin bissejä mainostetaan lähes joka nurkalla. Paikassa oli mukava tunnelma, mutta rentoutumiseen se ei mielestämme sovi. 




Hintoja:
- Cambodian viisumi netistä 32,70 e
- Tuktuk lentokentältä kaupunkiin 10 e
- Sla Boutique hostel 10,20 e / yö
- Ateria paikallisessa ravintolassa 2,75 e
- Kalja ravintolassa 0,60 - 1 e
- Lippu kuoleman kentille 5,45 e
- Lippu museoon 7,27 e

O&J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiljainen Hua Hin

500 miles

Hieno ja loputtoman hektinen Tokio