Chill - Koh Rong ja Koh Samloem

PHNOM PENH - KOH RONG

Phnom Penhilta matka jatkui bussilla. Seitsemän tuntia Sihanoukvilleen meni jo rutiinilla. Kaupunki on yksi maan eteläisimmistä, ja lautat saarille kulkevat sieltä. Olimme alunperin kaavailleet yöpyvämme Sihanoukvillessä, valitettavasti matka kaupungin läpi bussilla kuitenkin riitti. Saimme kuulla, että paikallisten pitämät söpöt bungalowkylät on jyrätty ja päälle rakennetaan kovaa vauhtia kiinalaisomistuksessa olevia jättimäisiä hotelleja. Koko Sihanoukville näytti keskeneräiselle, lukuunottamatta useita kasinoita, ja miltei jokaisen rakennuksen nimi luki kiinaksi.. Joten bussin ikkunasta syntynyt ennakkoluulo muutti paikan vain välipysäkiksi kohti Kambodzan saaria.

Koh Rongin saari on ehkä se tunnetuin ja suosituin. Tunti lautalla Sihanoukvillestä etelään ja olimme perillä. Vuosia takaperin täällä oli hiukan alkukantaisempaa ja saarella oli esimerkiksi sähköä vain osan aikaa päivästä sekä ihan muutamia majoituksia. Ensimmäinen majapaikka on perustettu noin 10 vuotta sitten.. suomalaisomisteinen luonnollisesti. Nykyään mesta on mennyt eteenpäin, mutta alkuperäisyys on toistaiseksi säilynyt kohtuullisesti. Majoitusvaihtoehtoja on aika paljon, kuten myös ravintoloita.


Kaikesta huolimatta Koh Rongin saari on paratiisinomainen, hohtavan valkoista hiekkaa, meri näyttäytyy useissa eri sävyissä.. - Tapeteissa, postikorteissa ja tauluissa yms esiintyvät kuvat palmuista lumoavalla rannalla on todennäköisesti otettu täältä!


Valitsimme majoitukseksi Villa Koh Rongin, koska siellä oli tarjolla toimiva ilmastointi. Muuten paikka oli ihan ok, mielestämme hinta oli kallis tasoon nähden, mutta luultavasti ilmastointi toi hintaa reippaasti ylöspäin. Henkilökunta oli kyllä mukavaa.

Oletimme etukäteen, että hintataso täällä pomppaisi paikan luonteen takia. Arvelu osoittautui vääräksi, koska laadukasta ruokaa oli tarjolla edullisesti ja useimmiten ravintolat oli viety aivan vesirajaan, joten osa paikoista oli aika siistejä. Yhdessä paikoista taisimme käydä kolme kertaa illallisella ja pari kertaa aamupalalla. Nimeä ei pysty muistamaan, mutta tarjolla oli eritoten todella hyviä grilliruokia ja monta laajaa aamuapalavaihtoehtoa. Kahden ihmisen loppulasku vaihteli 5-8 dollarin välillä. Toki valikoima kaupassa oli suppeampi, mutta perustarpeet löytyivät suurinpiirtein samaan hintaan, kuin aikaisemmin Phnom Penhissä.


4K Beachilla viihdyimme myös useampana päivänä putkeen. Sinne oli helppo kävellä kylästä, pienen viidakkokaistaleen kautta kulkevaa polkua pitkin. 4K Beach oli ehdottomasti kaunein ranta, missä olimme koskaan käyneet!  Nimensä mukaisesti neljän kilometrin pituinen kaistale valkoista hiekkaa, josta pääsi lillumaan turkoosiin veteen. Hirveän virkistävää se ei ollut, vesi oli nimittäin todella lämmintä.



Rantaa reunusti muutamat majoitukset ja rantabaarit, joiden tuoleille oli helppo unohtua moneksi tunniksi lukemaan, ja välillä oli hyvä hörpätä dollarin tuopillinen paikallista olutta, ihan vaan nestehukan välttämiseksi. Tähän oikeastaan tiivistyy koko neljän päivän setti Koh Rongilla.



Tiivistetysti Koh Rong on viiden tähden paikka rentoutua ja unohtaa aivan kaikki. Huikeat rannat, edullinen ruoka ja eritoten huokean hintainen tuoppi olutta sekä ilmaiset aurinkotuolit, joilta on veteen ja tiskille matkaa noin metri, luovat ainutlaatuisen kokemuksen. Neljä päivää meni nopeasti ja tänne on joskus päästävä uudelleen. Yksi parhaista kohteista tähän mennessä!

KOH RONG - KOH RONG SAMLOEM

Jos Koh Rong oli paratiisi, niin vielä hiukan etelämpänä sijaitseva Samloemin saari menee samaan kategoriaan. Paikka on tosin huomattavasti hiljaisempi ja toivottavasti pysyy sellaisena. Saari jakautuu oikeastaan kahteen mestaan; Saracen Bayhin, jossa  pitkä ranta on täynnä ns parempia majoituksia, bungaloweja ja instagramista tuttuja riippumattoja. Toinen mestoista on pieni, mutta idyllinen MPay Bay, hippimeininkiä myötäilevä kylä.

Jos tänne tulee meidän matkafiiliksellä, ei Saracenia edes kannata miettiä. Olimme juuri MPay Bayssa muutaman yön, ja vaikka To do -listalle kuului vain rannalla chillailu, on tämä kylä ehdottomasti puoleensa vetävä. Vastaan tulevat muut reppureissaajat ja paikkojen omistajat ovat mielentilaltaan kuin samasta puusta veistettyjä ja fiilis on vapautunut. Muutamasta kuppilasta kantautuu reggaen tai 90-luvun rokin sävelet. Guesthousejakin on useampi mistä valita. Majoituimme Ing Ing -nimisessä paikassa, jonka ainut miinuspuoli oli oikeastaan ilmastointia stimuloinut toimistotuuletin. Aivan rannassa oli myös muutama kelpo ravintola, jossa pärjäsi niillä taskunpohjalle jääneillä dollareilla.



Kahden yön vierailun huippuhetket olivat pienestä suunnistusvirheestä johtunut jalkapatikka viidakon läpi släpärit jalassa Clear Water Baylle ja guesthousen mahtava aamupala.

Clear Water Baylle kävely kesti meiltä reippaasti yli tunnin, sillä emme olleet oikein ottaneet reitistä selvää. Houstimme neuvoi, että sinne kävelee rantaa pitkin 40 minuuttia. Lähdimme siis suunnistamaan rantaa pitkin ja osittain kahlaamaan pitkin rantavettä. Rannan päättyessä huomasimme metsän rajassa pienen kyltin määränpäähämme.



Katselimme hetken polkua ja päätimme lähteä yrittämään. Meitä tuli äkkiä vastaan nuori mies, joka neuvoi valitsemaan kaatuneen puun kohdalta niemen kiertävän reitin, toinen vaihtoehto oli ylös mäkeä vievä reitti. Valitsimme kiertävän reitin. Pari kirosanaakin siinä saattoi matkaa taittaessa päästä.. suurimmaksi osaksi vain huonon kenkävalinnan takia.


Lopulta hikisenä ja pari naarmua keränneenä pääsimme Clear Water Baylle.
Miltei autio, kaunis ranta avautui edessämme. Sinne, jos johonkin pääsee karkuun elämän kovuutta tilanteen niin vaatiessa, ainoa majapaikka rannalla oli suuri puinen hökkeli, jossa oli riippukeinuja lepopaikkana.




Takaisin palatessa valitsimme sen toisen reitin ja laskeuduimme polkua pitkin. Koimme sen reitin paljon helpommaksi, ja matka takaisin kylään kulki nopeammin. Kannattaa siis valita kaatuneen puun ja yhden yksinäisen varvastossun kohdalta se suoraan ylöspäin vievä polku. Varvastossu muistuttaneenkoon kulkijoita siitä, että viidakkoon ei kannata ne jalassa lähteä.



Pari päivää kuluivat hujauksessa ja matka jatkui Saracenin kautta Sihanoukvilleen. Ne pari tuntia Sihanoukvillessä bussia odotellessa olivat jo liikaa. Sihanoukville oli likainen, keskeneräinen ja sekava.. 10 tunnin yöbussin jälkeen oli edessä vielä se viimeinen kohde.

Hintoja:
- Edestakainen laivalippu Sihanoukville - Koh Rong  19,85 e
- Laivalippu Koh Rong - Koh Rong Samloem  7,25 e
- Villa Koh Rong        23 e / yö
- Ing Ing - guesthouse 14 e /
- Lounas sis. juoman rantaravintolassa 3,60 e

O&J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiljainen Hua Hin

500 miles

Hieno ja loputtoman hektinen Tokio