Siem Reap ja raunioitunut Angkor

SIHANOUKVILLE - SIEM REAP

Vajaan kymmenen tunnin "Sleeper Bus" -matkan jälkeen saavuimme kuudelta aamulla silmät solmussa Siem Reapiin. Monta Tuktuk-kuskia oli heti bussin ovella vastassa huutelemassa älyttömiä hintoja. Tarkistimme Grabista ja sopiva hinta majoitukseemme oli vaivaiset 1,9 dollaria, vaikka kuskien mukaan hinta olisi ollut 5 dollaria. Valitsimme Grabin.


Majoituksemme Green Park Village Guesthouse sijaitsi ison tien varressa, mutta liikenteen melu ei kantanut sinne. Heti saapuessamme paikan omistaja otti meidät iloisesti vastaan ja kertoi mitä kaikkea paikalla on tarjota. Huoneen hintaan kuului aamupala, yksi ilmainen kyyti keskustaan per päivä, halpa ja nopea pyykkipalvelu sekä ilmainen kyyti lentokentälle pois lähtiessä. Hotellin pyöriä sai ilmaiseksi lainata. Myös juomavettä, kahvia ja teetä oli tarjolla. Kaikki tuo kuulosti melkeinpä liian hyvältä ollakseen totta, mutta totta se oli. Huone oli myös iso ja siisti, suihkusta tuli lämmintä vettä ja ilmastointi pelasi. Tämä paikka nousi matkamme tähän astisista majoituksista ykköseksi.

Guesthousen sijainti oli meille oivallinen, koska meillä oli vain pari päivää aikaa ja tärkeintä oli päästä vierailemaan mahtavassa Angkor Watissa. Ja Grab-kyyti keskustaan maksoi jälleen vähän päälle dollarin.

Siem Reap on pieni, vain noin reilun 100 000 asukkaan kaupunki valtion pohjoispuolella. Muutamia ostoskeskuksia, aivan keskustassa sijaitseva Pub Street, joka on bilettäjien suosiossa ja yllättävän hyvä tunnelma noin yleisesti. Vaikka vierailu kaupunkiin kesti vain muutaman päivän, kerkesi kaiken nähdä rauhassa. Siem Reapista jäi ehdottomasti hyvä fiilis! Kompakti paketti vähän kaikkea pienellä alueella. Ja food game pääsääntöisesti maukas. Erityismaininta intialaisravintolasta, jonka löysimme, ruoka oli nimittäin laadultaan hyvin lähellä aikaisemmin kokemaamme aitoa intialaista safkaa!


ANGKOR WAT

Jos aikaisemmin Malesiassa perimmäinen syy matkustaa maahan oli maailman pisin vesiliukumäki, täällä se oli verrattain hiukan merkityksellisempi: Angkorin rauniokaupunki. 800-1400 -luvuilla pykätyt  valtavat kiviset temppelit ja muut rakennukset jaksavat ihmetyttää jo pelkästään sillä, että suoraan sanottuna.. Miten ihmeessä se kaikki on ollut mahdollista rakentaa alkeellisen ihmiskunnan toimesta niin kauan aikaa sitten? Toisekseen tämä nykyään raunioitunut kaupunki on varovaisenkin arvion mukaan ollut joskus maailman isoin. Alue, mihin kaupaunki on aikanaan muodostunut, on lähes mahdoton hahmottaa siellä liikkuessa, koska se levittäytyy todella laajalle. Kaupunki on myös historian saatossa kadotettu ja löydetty useampaan otteseen.

Suosituin paikka on Angkor Watin temppelialue, turistien määrä oli verrattavissa aikaisempaan vierailuumme Intian Taj Mahalilla. Toki Angkor Wat  oli suorastaan maaginen, suuret kiviset tornit ja pihat, monipäiset käärmedetaljeet sekä upeat muurit olivat vaikuttavia. Pientä entisöintiä paikka on ilmeisesti nähnyt sen jälkeen, kun turistit ovat löytäneet tiensä sinne, mutta silti alkuperäisyys lumoaa ja saa ajatuksen laukkaamaan.




Muita paikkoja missä vierailimme olivat ainakin Angkor Thomin voisiko sanoa "kaupunginosa", jossa sijaitsee lumoava Bayonin temppeli, minkä käytävillä ja seinillä on paljon erilaisia kivinaamoja. Osan niistä hymy tarttuu kameran takana lymyävään kiinalaisturistiin.



Ta Prohm temppeli eli jättimäisten ja tuhansia vuosia vanhojen puiden invaasiossa. Onpahan paikassa kuvattu myös muuan Tom Rider -elokuvaa. Itse asiassa meidän kanssa samaan aikaan paikalle sattui paikallinen opiskelija, joka kertoi temppelin, puiden ja paikkojen historiasta ja elokuvan kuvauspaikoista.


Reissu Angkorin temppelikaupunkiin järjestyi majoituspaikan kautta edullisesti ja jouhevasti. Aamu alkoi lippujen ostamisella muutaman kilometrin päästä (ei muuten ollut jonoa, vaikka porukkaa oli vähintäänkin riittävästi samoissa puuhissa), josta matka jatkui tuktukin jousella ensin Angkor Wat:iin ja sieltä useisiin muihin paikkoihin. Meillä oli yhden päivän lippu, joka mielestämme riitti hyvin. Jos välttämättä haluaa nähdä juurta jaksaen aivan kaiken, on kahden tai jopa kolmen päivän lippu oivallinen valinta.




Siem Reap oli oikein mukava paikka, suosittelemme vierailemaan siellä ehdottomasti.

Hintoja:
- Bussilippu Sihanoukville - Siem Reap 13,55 e
- Green Park Village Guesthouse 12,50 e / yö
- Retki Angor Wat  12,65 e
- Pääsylippu Angor Wat 33,45 e

O&J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiljainen Hua Hin

Hieno ja loputtoman hektinen Tokio

Oh... Cali?