Täytetty Vietnam

Matkasimme halki pitkän Vietnamin noin kuukaudessa. Aloitimme pääkaupunigsta Hanoista ja siirryimme kohti toista suurkaupunkia Saigonia. Väliin mahtui monta mielenkiintoista mestaa. Meille eniten mieleen olivat seuraavat paikat.

1. Hoi An
Kaunis vanhakaupunki, aito paikallinen meininki ja maailman parhaat Banh mit!


2. Da Lat
Vietnamilaisen kahvin pyhättö, raikas ilma ja upeat ylänkömaisemat.


3. Ho Chi Minh City
Suurkaupungin syke, sukellus Vietnamin historiaan sekä monipuolinen ruokakulttuuri.




Yleisesti tykkäsimme kovasti Vietnamista. Erilaisuus viereisiin Kambodzaan ja Laosiin yllätti myös suuresti. Vaikka skootterien määrä on hurja, niin silti samalla paikalliset osaavat ottaa rennosti. Parasta koko Vietnamin reissussa oli jalkapallokisat, joita pääsimme seuraamaan paikallisten kainalosta! Ja varsinkin se kulttuuri voittoon päättyneen finaalin jälkeen, joka kaupungissa vallitsi. Huh.

Vietnam on myös halpa maa matkata, bussit ja jopa lentoliput maan sisällä lunastaa halvalla. Myös skootterin saa käyttöönsä edullisesti, ja jotkut paikat tarjoavat matkatavarakuljetuksen, eli he vievät rinkkasi perille ja voit itse rauhaksiin ajella moottoripyörällä pitkin Vietnamin ylänköjä. Grab kulkee, eli skootteri- ja autokuljetukset kaupunkien sisällä onnistuvat helposti ja edullisesti.

Majoitukset löytää myös halpaan hintaan, eikä laadustakaan tarvitse tinkiä. Majoituimme mukavasti  7 e/ yö, ja hienomman huoneen näköalalla lunastimme hintaan 12 e / yö.










Asioita, jotka eivät miellyttäneet meitä Vietnamissa:

- Päästöt, varsinkin liikennepäästöjen järjetön määrä. Hengitysmaski oli skooterilla ajaessa must, muuten tuntui tukehtuvansa.

- Melu, liikenteen melua tuntui välillä olevan mahdoton päästä pakoon ja pitkän päivän päätteksi tuntui, että pää räjähtää, jos kuulee vielä yhdenkin kovaäänisen töötin äänen.


Ruoka- & kahvilakulttuuri

Vietnamilainen keittiö hurmasi meidät täysin. Ruuissa käytetään paljon yrttejä ja tuoreita kasviksia. Söimme paljon täytettyjä sämpylöitä, vietnamilaisittain Banh Mi. Yleisiä täytteitä on korianteri, chili, erilaiset lihat, juusto, paistettu kananmuna ja tuoreet sekä pikkelöidyt kasvikset.

Toinen meille tutuksi tullut ruoka on vietnamilainen keitto, Pho. Keitosta löytyy yleensä riisinuudelia ja lihaa maukkaassa liemessä. Lisäksi tulee erilaisia mausteita sekä lautasellinen ituja ja yrttejä, joita voi oman maun mukaan lisätä keiton sekaan.

Maistelimme myös muita vietnamilaisen keittiön kulmakiviä, kuten kanariisiä, riisipaperiin käärittyjä tuoreita rullia Goi Cuon ja hapanta melonikeittoa Canh Kho Qua. Melonikeiton lisäksi tarjoiltiin kalaa ja riisiä. Vietnamilaisella ruoalla saa mahan täyteen ilman ähkyä, sillä rasvan käyttö on vähäistä ja ainekset ovat suurimmaksi osaksi tuoreita.

Yksi paras osuus on helposti vietnamilainen kahvi. Kahvi kootaan vahvasta mustasta kahvista, jääpaloista sekä makeasta kodensoidusta maidosta. Ja mikä ihaninta, tätä herkkukahvia tarjoilevia kahviloita on koko Vietnam pullollaan. Kahvittelukulttuuri on vahvasti läsnä ja lukemattomat kuppilat ovat täynnä pienillä tuoleilla keikkuvia paikallisia sekä turisteja. Oli parasta istahtaa kadun reunaan aseteltuihin tuoleihin ja seurailla vietnamilaista arkea kylmän kahvin kera.

Eräs perinteikäs paikallinen "herkku" on käärmeviina. Eli kuolleita käärmeitä purkkiin ja alkoholia sekaan. Maku oli testaajamme mukaan yllättävän hyvä ja päätäkin se pehmensi mukavasti. Suosittelemme maistamaan tätä juomaa vain vähän kerralla, sekä juomaan lisäksi paljon vettä. Ettei käy hassusti.

Ruoan hinta ei Vietnamissa paljon suomalaisen päätä huimaa, oli kyseessä sitten katukeittö tai ravintola. Halvimillaan patonki+kahvi -setin kadulta lunasti 90 sentillä. Ketjukahvilassa saman setin hinnaksi tuli noin 2 euroa. Pho-keitto maksoi usein noin parisen euroa, osti sen sitten mistä tahansa. Ravintolassa loppulaskumme oli aina alle kymmenen euroa. Japanilainen pikaruokala Lotteria on halpaa vaihtelua mättöruoan ystävälle.






Haikein mielin irtauduimme Kaakkois-Aasian mantereesta, mutta seikkailumme jatkuu vielä hieman erilaisissa merkeissä.








                                                                         O&J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiljainen Hua Hin

500 miles

Hieno ja loputtoman hektinen Tokio