A cool part of Vietnam

NHA TRANG - DA LAT

Jatkoimme Vietnamin vuoristoteitä pitkin kohti etelää. Mielessä siinsi Dalatin ranskalaistyylinen pikkukaupunki noin 1500 metrin korkeudessa meren pinnasta. Heti perillä t-paita vaihtui nopeasti takkiin, ilman ollessa huomattavasti viileämpi. Tämä ilmanala toi kuitenkin mukanaan positiivisen, voisiko sanoa, tuulahduksen. Ilma oli nimittäin huomattavasti freesimpi kuin Vietnamissa, tai oikeastaan koko Aasiaasa tähän mennessä.

Maisema ja fiilis paikasta huokuu enemmän eurooppalaisuutta ja klassinen kommunistinen Vietnam loistaa poissaolollaan. Esimerkiksi Ranskan siirtomaa-aika näkyy edelleen vahvasti kahviloiden, talojen, teiden ja rakennusten luonteessa ylipäätään. Varsinkin aamupala edellä mainitun tyyppisessä kahvilassa oli suorastaan loistava.  Lisäksi vehreä luonto ympäröi koko ylänköä ja mansikoita on saatavilla joka nurkalla. Meidän maistamat olivat tosin ehkä vähän raakoja. Hyvin kuvaavaa kuitenkin on, että kaupungin laitamilla kasvatetaan mansikoita ja kukkia, riisin viljelemisen sijaan! Lisäksi meidän aamupalan tärkeimmän osuuden, vietnamilaisen kahvin tuotanto on näillä ylängöillä
jopa luonnonvara.






Myös viini ja taide kuuluvat Dalatin kulttuuriin. Täytyy tosin rehellisesti sanoa, että kokemuksemme paikallisesta viinistä jäi keskellä puutarhaa seisovaan jättimäiseen viinipulloon. Pieni selvitys internetin avulla antoi kuitenkin ymmärtää, että maku ei välttämättä tarjoile varsinaista elämystä.



Majoituimme pieneen mestaan nimeltä Nguyen Vu Tourist Guesthouse. Vastassa oli suloinen harmaahapsi vanha herra, joka parhaansa mukaan yritti ymmärtää ja puhua englantia. Vaikka taidot olivat hieman puuttelliset, niin aina päästiin asioissa yhteisymmärrykseen. Majoituksena paikka oli ihan ok, aika meluisan tien vieressä, mikä tosin on Vietnamissa varmasti yleistä. Omistajat kohtelivat meitä silti oikein hyvin ja perustarpeet olivat kunnossa. Hintakin oli oikein huokea!

Saimme majapaikastamme halvalla skootterin käyttöön ja lähdimme tutkimaan Dalatia. Ajoimme ensiksi XQ Dalat Historical Villageen. Siellä oli esillä sekä myynnissä paljon paikallista taidetta sekä käsitöitä. Rakennukset olivat selkeästi vanhoja, mutta ylläpidettyjä. Paikka luonnehti kotimaan kauneutta ja niitä positiivisia asioita sodan ulkopuolella. Mikä parasta, viestintä tämän suhteen oli melkein pelkästään upeaa taidetta!




Jatkoimme matkaa Dalatin keskustassa sijaitsevaan puutarhaan. Vuon Hoa Da Lat-puutarhassa pääsi ihastelemaan monia erilaisia kukka- ja puulajeja. Puutarhan keskellä oli myös pieni lampi koristamassa paikkaa. Juuri näistä Dalat on tunnettu, ja tämä on ehdottomasti pala kaupungin syvintä olemusta.



Dalatista löytyi erikoinen hotelli nimeltään Crazy House. Tämän niin sanotun "hullun talon" on suunnitellut vietnamilainen arkkitehti Dang Viet Nga, ja rakentaminen aloitettiin yli 20 vuotta sitten, ja se jatkuu edelleen. Hotelli koostuu luontoaiheisista, hassunmallisista rakennuksista, jotka yhdistyvät toisiinsa esimerkiksi kapeiden portaiden avulla. Paikka on avoinna hotellivieraiden lisäksi turisteille, joita siellä pyörii suuret määrät aamusta iltaan. Ei siis mikään rauhallisin hotelli. Erittäin ainutlaatuinen ja värikäs kokonaisuus, jossa oli mukava vierailla, vaikka välillä portaikot tuntuivat ihmispaljouden takia hieman ahdistavilta.





Vähän matkan päässä keskustasta kohoaa iso Linh Phuoc Pagodan buddhatemppelikokonaisuus. Paikka ja koko alue ovat oikeastaan aika näyttäviä keraamisine mosaiikkeineen, patsaineen ja yksityiskohtineen. Luonnollisesti alueella on temppeleitä, missä paikalliset rukoilevat paikoitellen turistien ympäröimänä ja useita kultaisina hohtavia buddhapatsaita on varmasti kymmeniä. Yhdeltä tasanteelta löytyy alttari, minkä edessä kohoaa aivan jäätävän kokoinen buddha. Alueella on myös mm 49 metriä pitkä lohikäärme, joka on tehty 12 000 kaljapullosta. Lasinsirut korostuvat monessa detaljeessa täällä muutenkin. Kun aiemmin tuli mainittua Dalatin olevan tunnettu käsitöistään ja taiteesta, tukee tämä kokonaisuus sitä väittämää täydellisesti. Jos mieli halajaa Dalatiin, kannattaa ehdottomasti vierailla Linh Phuoc Pagodalla.




Olennaisena osana Dalatin kulttuuriin kuuluu myös 1938 avattu rautatieasema, joka on aikansa ranskalaisarkkitehtien käsialaa. Asema on hylätty Vietnamin sodan aikana, ja sen jälkeen se on ollut turistikäytössä lyhyellä matkalla läheiseen kylään. Nyt tosin vanhat veturit ja junanvaunut seisoivat paikallaan ja kiinalaisturistit juoksentelivat pitkin raiteita, joten emme ole aseman varsinaisesta käyttötarkoituksesta täysin varmoja. Näkymästä kun olisi ottanut turistit pois ja vaihtanut värit mustavalkoisiksi, oltaisiin palattu 40-luvulle välittömästi!




Dalatista löytyi myös perinteiset markkinat, jotka kiersimme ilta-aikaan. Kivana lisänä oli se, että markkinoilla myytiin myös käytettyjä vaatteita. Kaupunki hurmasi meidät kauniilla rakennuksilla, raikkaalla ilmalla ja herkullisella kahvilla. Täällä olisi viihtynyt pidempäänkin, mutta mielemme halajasi hetkeksi vielä jonnekin lämpimään..





Hintoja:
- Bussi Nha Trang - Da Lat 5,40 e
- Nguyen Vu Tourist Guesthouse 8 e / yö
- Patonki + kahvi paikallisesta leipomosta 1,25 e
- Skootteri päiväksi 2,90 e
- Sisäänpääsy Crazy House 1,50 e
- Sisäänpääsy vanhalle rautatieasemalle 0,20 e


                                                                           O&J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiljainen Hua Hin

500 miles

Hieno ja loputtoman hektinen Tokio