See you again, Laos!

VANG VIENG - VIENTIANE

Olimme kulkeneet Laosin keskiosasta kärsivällisesti kohti etelää ja maan pääkaupunkia Vientianea. Valitettavasti tämä on myös viimeinen kohde tässä maassa. Reilun puolen miljoonan asukkaan kaupungissa vilinää riittää, ja paikan luonne on hieman erilainen kuin aiemmin kokemamme Laosissa. Meno on arkisempaa ja esimerkikisi klassisia kodinkoneliikkeitä, kauppoja ja toimistoja on muistuttamassa tavallisesta elämästä. Toki täälläkin nähtävää on tarjolla, ja jos sietää pientä hikeä, niin kokonaiskuvan saa kontrolliin hyvin pelkästään kävelemällä. Päivän päätteeksi halpa illallinen ja jalkahieronta palauttavat kropan ja mielen kummallisen tehokkaasti.



Myös Vientiane on ollut Ranskan hallinnassa vielä alle sata vuotta sitten, mutta meidän näkökulmasta se ei ehkä näy kaduilla yhtä paljon esimerkiksi arkkitehtuurissa kuin aikaisemmissa paikoissa. Ja täytettyjä patonkeja on huomattavasti harvemassa, mutta sitäkin herkullisempana tarjolla! Kivoja kahviloita sen sijaan löytyy, joissa olimme minitreffeillä useampana päivänä.



Majoituksen valitsimme tuuriin luottaen, koska monikaan guesthouse Vientainessa ei ollut saavuttanut Bookingissa hyviä arvosteluja. Otimme alkuun yhden yön ja tarkastimme huoneemme ennen päätöstä jatkosta. Intouch Guest House yllätti meidät iloisesti, koska huone oli siisti, ilmastointi toimi ja suihkusta tuli kuumaa vettä. Saimme myös täyttää vesipullomme juomavedellä aina kun tarvitsi. Henkilökunta ei ehkä ollut mitään maailman mukavinta, mutta kaikki perusasiat olivat kunnossa.

Vientianessa vierailimme Cope-keskuksella, jossa pääsi monipuolisesti näkemään Vietnamin sodan vaikutuksia Laosiin. Keskukseen ei ollut sisäänpääsymaksua, mutta lahjoituksia sai tehdä. Mekin päädyimme ostamaan matkamuistoja keskuksen myymälästä, jonka tuotot menevät UXO-räjähteiden puhdistustoimiin sekä pommeista haavoittuneiden hoitoon. Faktat järkyttivät meitä todella: 9 vuoden ajan Laosia pommitettiin 8 minuutin välein, ja arviolta kolmasosa pommeistä jäi räjähtämättä. Yli 20 000 ihmistä on kuollut tai vahingoittunut sodan jälkeen osuessaan esimerkiksi pellolla työskennellessään vanhaan pommiin. Monesti pommit koituvat myös lasten kohtaloksi, sillä ne muistuttavat palloja. Joka päivä urheat laosilaiset haravoivat pommeja maastosta, mutta maa kaipasi kipeästi lisäresursseja, jotta toimintaa saataisiin laajennettua.



Kävimme myös katsomassa Patuxain muistomerkkiä. joka on omistettu Laosin itsenäisyyden puolesta taisteleille. Jälkeenpäin kuulimme, että myös ylös olisi päässyt katselemaan maisemia. Näköalat jäivät meiltä tällä kertaa välistä, mutta se ei haitannut vaan jatkoimme matkaamme läheisille ostoskeskuksille.


Ostoskeskus, jossa kävimme myötäili samaa kaavaa, kuin esimerkiksi Thaimaan vastaavat, mutta pienemmässä koossa. Oli foodhall, elokuvateatteri, monta korukauppaa sekä muita roinamyymälöitä. Vaikutti siltä, että ostoskeskusboomi on vasta rauntautumassa Vientaineen, ja siksi tarjonta oli vielä suhteellisen suppeaa. Meitä se ei kyllä haitannut.



Illalla Mekongia reunustaa suuret iltamarkkinat. Varsinkin vaatteita myyviä kojuja tuntui olevan loputon määrä. Nämä iltamarkkinat erosivat muualla Aasiassa kokemistamme, sillä siellä asiakaskunta muodostui suurimmaksi osaksi paikallisista turistien sijaan. Ruokatarjonta taas oli meidän mielestämme suppeampaa kuin esimerkiksi Luang Prabangin iltamarkkinoilla. Viikonloppuna tavallisen iltamarketin lisäksi aukesi ihmeteltäväksi myös European Film & Food Festival. Ne olivat pienet, mutta lämminhenkiset festarit, mutta hinnat olivat suhteellisen korkeat, jos vertaa yleisesti Laosin hintatasoon. Tarjolla oli eurooppalaisia makuja ja musiikkia. Ne olivat kuulemma ensimmäiset eurooppalaiset Film Festivalit Laosissa koskaan! Eurooppalaisia Food Festivaleja maassa oli järjestetty ennenkin.




Uskonto on Vientianessa vahvasti läsnä, ja temppeleitä löytyy melkein joka nurkalta. Suosittu vierailukohde on Buddha Park, jossa on esillä satoja buddhalaisuuteen sekä hindulaisuuteen liittyviä patsaita. Jätimme puiston välistä, sillä ensinnäkin olemme reissun aikana nähneet satapäin vastaavia ja sukellus kulttuuriin on käytännössä jatkuvasti läsnä näissä syvästi uskonnollississa maissa.



Tiivistetysti Vientiane on, kuten meidän aiemmin kokemamme Laos, hyvin rento. Suurempia nähtävyyksiä ei hirveästi löydy, ja koimme neljä päivää ehkä hieman liian pitkäksi ajaksi, kaksi päivää olisi riittänyt hyvin. Mutta nautimme silti jokaisesta päivästämme Vientianessa, pääosin istuskellen kuppiloissa halpojen kahvien äärellä. Laos valloitti meidät täysin, ja luultavasti tiemme vie tänne kauniiseen maahan vielä uudelleen.

Hintoja:
- "Vip" Bussi Vang Vieng - Vientiane 6 e
- Noin kolmen kilometrin TukTuk-matka 3 e
- Intouch Guest House 13 e / yö
- Ateria + smoothie paikallisessa ravintolassa 2,70 e
- Iso Lao-olut pubissa 1,10 e

O&J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiljainen Hua Hin

Hieno ja loputtoman hektinen Tokio

500 miles